Hulp bij het aanleveren in Photoshop

Werk jij het liefste in Photosop? Dit programma is perfect voor foto's, maar je kunt het ook gebruiken voor drukwerk. Hier zie je stap voor stap welke instellingen goed zijn als je een bestand bij ons upload. Succes!

Aanleveren

Hoe maak ik een bestand in Photoshop?
Check, check check! Voor meer uitleg over de checklist, scroll dan naar beneden of bekijk de video.

  • Zet je document in het juiste formaat met in totaal 6 millimeter extra (elke rand 3 mm)
  • Stel je kleuren in op CMYK
  • Zet je DPI op 300
  • Zet je belangrijke informatie niet tegen de rand
  • Exporteer je bestand naar [PDF/X-1a:2001]

Bestand maken in Photoshop

Instellingen voor je jouw awesome ontwerp begint
Hieronder zijn de stappen uitgelegd, maar je kunt ook een werktekeningen downloaden. In die werktekening staan de specificaties zoals afmetingen, afloopgebied, kleurinstelling en veiligheidsmarge ingesteld, dus dan kun je direct aan de slag. Het enige wat dan nog belangrijk is, is je bestand exporteren in de juiste versie: PDF/X-1a(2001)> pdf versie 1.3.

Afloopgebied
Wij hebben aan alle kanten 3 mm speelruimte/afloop nodig om jouw drukwerk op het juiste formaat te kunnen snijden. Plaats de kleur of foto tot aan het einde van de lijn (bijv. 91×61 mm bij visitekaartjes).

Screenshot: Photoshop

Screenshot: Photoshop: bestand > nieuw > juiste breedte en hoogte instellen in millimeters + de 6 mm afloopgebied. (bijv. 91×61 mm bij visitekaartjes)

In het document kun je hulplijnen gebruiken om je afloopgebied aan te geven. Bij het aanmaken van hulplijnen meet jouw Photoshop misschien in percentage (%) of centimeter (cm), maar je kunt gewoon millimeter (mm) typen.

Screenshot: Photoshop

Screenshot: Photoshop: weergave > linialen aanzetten > nieuwe hulplijn voor bijvoorbeeld visitekaartjes verticaal op 3 en 88 mm, horizontaal op 3 en 58 mm.

Snijlijn
Dit is het gebied waar we het ontwerp gaan snijden (bijv. 85×55 mm bij visitekaartjes). Jouw volledige ontwerp komt tot aan het afloopgebied waarbij we aan alle kanten 3 mm afsnijden. Als je een nieuw document aanmaakt stel je dit in bij breedte en hoogte. Let op dat je deze hebt staan op millimeters.

Veiligheidsmarge
Houd je teksten en andere belangrijke informatie binnen deze lijn (bijv. 79×49 mm bij visitekaartjes), dan weet je zeker dat ze er niet afvallen. Bij photoshop kun je hiervoor je hulplijnen gebruiken.

Screenshot: Photoshop

Screenshot: Photoshop: weergave > linialen aanzetten > nieuwe hulplijn voor bijvoorbeeld visitekaartjes verticaal op 6 en 79 mm, horizontaal op 6 en 49 mm.

Kleurinstelling

Welke kleurinstelling moet ik gebruiken?
Voor drukwerk wordt Full Color CMYK gebruikt. Als het ontwerp in RGB kleuren is, dan passen wij dat in de controle aan. Dit betekent wel dat het voor jou een verrassing zal blijven totdat je het drukwerk ontvangt. De kleuren zullen hoogstwaarschijnlijk minder fel uitvallen. Gebruik alleen diepzwart bij kleurvlakken, niet bij teksten kleiner dan 15pt.

Screenshot: Photoshop

Screenshot: Photoshop: afbeelding > modus > CMYK.

Resolutie

Hoe hoog mag mijn resolutie zijn?
Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde 300 zijn. Indien je een bestand met een hogere of lagere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 300 DPI door onze bestandscontrole.

Screenshot: Photoshop

Screenshot: Photoshop: bij bestand > nieuw > resolutie > 300 pixels/inch

Teksten

Waar moet ik op letten bij teksten?
Om te voorkomen dat letters verschuiven of verspringen is het slim om de teksten om te zetten naar lettercountouren. Lettercontouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen. Dit kan je doen in de Adobe programma’s. Let wel op dat na het omzetten het niet meer mogelijk is om jouw tekst te bewerken. Een tip is om dan twee versie’s op te slaan. We raden aan om niet kleiner dan 6pt te gebruiken vanwege de leesbaarheid.

Screenshot: Photoshop

Photoshop: selecteer een tekstblok, tekst, omzetten in vorm.

Exporteren

Hoe exporteer ik mijn bestanden naar pdf?
Het belangrijkste is dat je jouw bestand opslaat als .pdf in het juiste formaat en versie. De versie PDF/X-1a(2001) zorgt voor een aantal instellingen die voor ons nodig zijn om het goed te laten drukken.

Screenshot: Photoshop: bestand > opslaan als > adobe pdf > bewaar > selecteer ‘ PDF/X-1a(2001)’ > pdf versie 1.3